Своєчасна заміна ланцюга

Опубліковано motoukraina1 27.09.2017 0 Коментарі

Багато мотолюбителів стикаються з такою проблемою, як знос ланцюга. Виявити цю проблему не складає труднощів. Але варто запам'ятати, що раптовий обрив ланцюга може призвести до поломки мотоцикла і навіть до серйозних травм людини. Як правило, обрив якісної ланцюга відбувається рідко. Виникає це через зношеність деталі або надмірно сильного натягу.

 

У чому виражається знос?

 

Найчастіше це витягування ланцюга. При такій проблемі можна помічати шум на ходу, навіть на найменшій швидкості. Шум зазвичай схожий на шипіння, але якщо ланцюг вже встигла заіржавіти, то мотоцикл може видавати свист. Не варто наївно вважати, що обрив відбувається тільки старої ланцюга. Через неякісну установки і сильного натягу навіть нова ланцюг може швидко прийти в непридатність.

Помітити зношену ланцюг можна по нерівномірного ходу транспорту. Мотоцикл може почати набирати швидкість ривками, а під час різкого гальмування ланцюг буде проходити по зірочкам. При такому гальмуванні створюється відчуття удару молотком по мотоциклу.

 

Перевіряємо ступінь зношеності ланцюга

 

Виявити обрив або знос ланцюга можна самостійно або звернутися за допомогою до професіоналів. Для самостійного огляду потрібно перевірити витягування ланцюга. Індикатори натягу знаходяться на маятнику мотоцикла, найчастіше вони розташовані по ліву сторону. Необхідно вивчити шкалу і перевірити скільки залишилося поділів. Якщо менше 3, то ланцюг пора міняти. Практика показує, що змінювати ланцюг найкраще після того, як індикатор показує половину зношеності ланцюга.

 

Не забувайте регулярно здійснювати догляд за ланцюгом. Для цього слід очистити її від використаної мастила, пилу і бруду. Існує безліч спеціальних засобів для очищення. Потрібно нанести трохи очищувача на м'яку чисту тканину і кілька разів протерти ланцюг до чистого стану. Найкраще використовуватися хімічні засоби від виробників Castrol, Repsol і Liqui Moly.

 

Крім очищення, потрібно звертати увагу на ущільнювачі, які розташовані між поділами ланцюга. Від їх стану залежить подальша робота ланцюга. На гумках в хорошому стані не повинно бути ніяких пошкоджень. Якщо помітили потріскані ущільните – ланцюг можна сміливо міняти, використовувати її далі небезпечно. Не варто відкладати заміну на потім. Наявність іржі і поганий стан ущільнювачів негативно позначиться на роботі приводних зірок. Зрештою доведеться міняти не тільки ланцюг, а й приводні зірки.

 

На деяких мотоциклах встановлені ланцюга без наявності ущільнювачів. У такому випадку потрібно стежити за станом ланцюга в цілому і показаннями на індикаторі.

Написати коментар